Wat te doen bij condensvorming op je ruiten?

Condensvorming op ruiten is een fenomeen dat vaak voorkomt en wat erg vervelend kan zijn. In deze situatie geldt: voorkomen is beter dan genezen. Maar hoe ontstaat condensvorming en wat kun je daar tegen doen? Je leest het in deze blog.

Condensvorming op ruiten is een fenomeen dat vaak voorkomt en wat erg vervelend kan zijn. In deze situatie geldt: voorkomen is beter dan genezen. Maar hoe ontstaat condensvorming en wat kun je daar tegen doen? Je leest het in deze blog.

Waar komt condens op de ramen door?

Warme lucht koelt af en zet zich af op koude plekken. Dit zijn vaak ramen. Condensatie doet zich meestal voor aan de binnenkant van ramen, maar het kan ook aan de buitenkant of tussen het glas voorkomen. Waarom de ramen beslaan en wat je eraan kan doen is afhankelijk van de plek van de condensvorming.

Condens aan de buitenkant van een raam

Condensvorming aan de buitenkant van een raam is niet echt een probleem, behalve dan dat het je buitenzicht belemmert. Sterker nog, het is een bewijs dat je raam uitstekend isoleert. Bij goed isolerende glasbeglazing warmt het raam langs de binnenzijde op maar aan de buitenzijde niet. Je woning lekt dan dus weinig warmte langs de ramen naar buiten. De kou van buiten condenseert op de buitenkant, maar verdwijnt snel weer zodra het zonnetje schijnt. Om condensvorming aan de buitenkant van een raam te voorkomen is het slim om de buitenkant te reinigen met een glaspolish of autowax. De ruit wordt dan gladder, waardoor condensvorming minder kans krijgt. Ook is het aan te raden de ruimte rond de buitenruit zo vrij mogelijk te houden, zodat de wind vrij spel krijgt.

Condens aan de binnenkant van een raam

Vaak is onvoldoende of geen ventilatie één van de grote oorzaken. De luchtvochtigheid in je woning stijgt permanent door het uitademen van bewoners of het ontsnappen van dampen tijdens het koken. Als het vocht niet kan ontsnappen slaat het neer op koude oppervlakken zoals het raam. Daarom is goed ventileren erg belangrijk om condens aan de binnenkant van ramen te voorkomen.

Condens tussen dubbel glas / condensvorming in de glasspouw

Blijft de condensvorming zelfs bij voldoende ventilatie terugkomen? Dan zijn de ramen misschien aan vervanging toe. Er zit dan een lek in het dubbel glas, bijvoorbeeld door slijtage, een foute plaatsing van de beglazing of glasbreuk. Er ontsnapt dan gas tussen de glasplaten, waardoor het isolerend effect verloren gaat en de vochtigheidsgraad heel hoog is. Oplossing hiervoor is zorgen voor een hogere temperatuur of de vochthoeveelheid reduceren. Maar nieuwe beglazing is meestal de beste en betrouwbaarste optie.

 

Hebben jouw ramen last van condensvorming en wil je ze vernieuwen? Of ben je bezig met een nieuwbouwproject en wil je meteen goede beglazing regelen? Neem dan contact met ons op of plan een vrijblijvende afspraak met ons in in onze showroom in Deurne! Daar kunnen wij je alle mogelijkheden voor nieuwe kozijnen en beglazing laten zien.

Meer berichten

Gratis Adviesgesprek

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.
Naam